Dla wielu z nas kuchnia to serce domu – spędzamy w niej mnóstwo czasu, zarówno przygotowując posiłki, jak i przebywając z bliskimi. Aby każda chwila poświęcona gotowaniu była przyjemna, musisz zadbać o ergonomię tego pomieszczenia. Dobry projekt pozwoli Ci zaoszczędzić czas, ograniczy zbędne działania i zapewni Ci maksymalny komfort. Dlatego dzisiaj podpowiadamy, w jaki sposób podejść do planowania kuchni idealnej.
Kilka słów o trójkącie roboczym
Zasada trójkąta roboczego to powszechnie znana koncepcja, jednak warto pamiętać, że jest nieco bardziej rozbudowana, niż może się wydawać, jeśli na co dzień nie zajmujesz się projektowaniem kuchni na wymiar, jak my. Czym więc jest trójkąt roboczy? To projekt idealnego układu pomiędzy 3 elementami wyznaczającymi podstawowe strefy przygotowania posiłku:
• lodówką (strefa przechowywania)
• zlewem (strefa mycia i przygotowania)
• kuchenką (strefa gotowania)
To 3 wierzchołki, pomiędzy którymi przemieszczamy się kolejno, aby przyrządzić posiłek. Muszą więc znajdować się w wygodnej odległości od siebie. Niektóre wnętrza nie pozwalają na umieszczenie blatów na więcej niż jednej ścianie, w takim wypadku dobrze jest więc (o ile instalacja hydrauliczna na to pozwala) zachować tę kolejność, która usprawni kolejne etapy gotowania.
Wiele osób zapomina też, że trójkąt poza wierzchołkami ma także boki, a te w przypadku projektowania kuchni wyznaczane są przez blaty. I tak kolejno, blat pomiędzy lodówką a zlewem pozwoli Ci wygodnie wyciągnąć wszystkie produkty. Ten pomiędzy zlewem a kuchenką to blat roboczy, gdzie wszystko wygodnie pokroisz, rozwałkujesz itp.
Pamiętaj też, że rozłożenie kluczowych urządzeń i blatów powinien uwzględniać Twoje potrzeby. Oznacza to, że dobrze zaplanowana kuchnia będzie różnić się np. jeśli jako jej użytkownik jesteś osobą prawo- lub leworęczną.
Potrzeby w różnych strefach funkcjonalnych
Wygoda poruszania się i działania w kuchni zależy również od organizacji stref funkcjonalnych. Tych możemy wyróżnić pięć:
• Strefa przechowywania produktów spożywczych – to w niej powinna znajdować się lodówka, szafki z suchymi produktami, a także spiżarka.
• Strefa przechowywania naczyń i drobnych sprzętów – jak wskazuje nazwa, tutaj należy zaplanować przechowywanie zastawy, ale także garnków i sztućców.
• Strefa mycia i sprzątania – składająca się ze zlewu, zmywarki, a także strefy z koszem na śmieci i drobiazgami do sprzątania.
• Strefa przygotowywania posiłków – jej głównym elementem jest blat roboczy, w jego pobliżu przechowuj też deski do krojenia, najpotrzebniejsze akcesoria, jak też przyprawy.
• Strefa gotowania i pieczenia – to w niej powinny być umiejscowione piekarnik, kuchenka, ale także mikrofalówka i okap.
Połączenie planowania strefowego z założeniami trójkąta roboczego pomoże Ci stworzyć układ kuchni, który uwzględnia logiczny przepływ pracy i pozwala unikać chaosu na co dzień.
Odpowiednie blaty, szafki i szuflady
Projektując kuchnie na wymiar, doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele czynników wpływa na to, czy zabudowa będzie spełniać swoje zadanie. Jedną z najważniejszych rzeczy jest wysokość blatów. To przy nich będziesz spędzać najwięcej czasu podczas gotowania. To oznacza, że powinny pozwalać Ci na utrzymanie postawy, która nie sprawi, że po chwili poczujesz ból pleców czy karku lub zmęczenie rąk.
Dlatego projekt dopasowujemy do wysokości domowników. Jeżeli z kuchni korzystać będą osoby średniego wzrostu, zazwyczaj blaty są na poziomie ok. 90 cm. Dla osób niższych mogą mieć wysokość ok. 85 cm. Natomiast dla bardzo wysokich użytkowników lepiej sprawdzą się te 90-95 cm.
Kolejną kwestią jest kwestia rozplanowania szafek i umieszczonych w nich półek lub szuflad. W zależności od Twoich potrzeb szafki mogą sięgać do samego sufitu, co znacznie ułatwia też utrzymanie czystości, chociaż dla osób starszych i z problemami z poruszaniem się może być problematyczne. W wielu przypadkach zamiast tradycyjnych pólek lepiej sprawdza się wysuwane szuflady, które pozwolą na szybki dostęp do talerzy, sztućców, przypraw czy koszy na śmieci. W przypadku zabudowy kuchennej na wielu ścianach dobrym rozwiązaniem są również systemy narożne – np. obrotowe półki.
Nie zapominaj o oświetleniu
Ergonomia kuchni wiąże się też z właściwym oświetleniem przestrzeni. Zadbaj więc o kilka rodzajów światła. Oświetlenie główne w postaci lampy sufitowej to standard. W naszych kuchniach na wymiar znajdziesz dodatkowo także oświetlenie zadaniowe, które pozwala doświetlić blaty robocze i zawartość szafek, aby usprawnić przygotowywanie posiłków. Biorąc pod uwagę, że w wielu domach i mieszkaniach to właśnie w kuchni znajduje się też część jadalna, polecamy umieszczenie w niej także oświetlenia dekoracyjnego, które pozwoli zbudować przyjemną atmosferę w trakcie posiłków.
Właśnie ze względu na to, jak wiele aspektów wpływa na ergonomię Twojej kuchni, meble na wymiar mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie masz doświadczenia i pomysłu w PodProjekt możesz skorzystać z profesjonalnego doradztwa, a także zamówić indywidualny projekt i kompleksowe wykonanie swojej wymarzonej kuchni.
Realizujemy zlecenia z wykorzystaniem najwyższej jakości materiałów, a do tego zawsze pod uwagę bierzemy potrzeby klienta. Jeżeli potrzebujesz więc niestandardowych rozwiązań, np. wynikających z niepełnosprawności, nasi eksperci są do Twojej dyspozycji, aby zagwarantować maksymalną funkcjonalność Twojej przestrzeni.